Her yaştan herkesin severek oynadığı, geçmişi çok eskilere dayanan satranç oyunu nasıl oynanır? Kuralları nelerdir? Satranç taşları nasıl dizilir? Satranç hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Milyonların severek oynadığı satranç oyunu ve satranç taşlarının dizilimi hakkında kısa bir bilgi vermeye çalışacağız. Satranç oyunu için iki oyuncu, satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunudur. Satranç, dünya çapında turnuvaları düzenlenen ve aynı zamanda bir spor dalı olarak kabul edilir.
Kısayol
Satrançın Kuralları
Oyunun amacı rakip şahı mat etmektir. Oyunda hızlı gelişim oldukça önemli. Bunun için en önemli adım ise gambit, yani piyon fedasıdır. Burada fazla taşın merkeze rahatça açılmasına olanak sağlar. Rakibin ilk sırasına gelen piyon istediği taşın özelliğini alabilir. Piyonunuzu vezir, kale, at yada fil olarak kullanabilirsiniz. Buna ise “Terfi ettirme “ hamlesi denilmektedir.
Oyuna ilk olarak beyaz başlar ve oyuncular sıra ile bir taşla oynar. Böyle iki kişinin arka arkaya birer kere satranç taşlarından birinin hareket ettirmelerine ise hamle denir. Oyunda hamle sırası geldiğinde oyuncunun oynama zorunluluğu vardır.
Rok kuralları; Şah ile kalenin yer değiştirme işlemidir. Şah sol taraftaki kale ile değiştirirse uzun rok, sağ taraftaki kale ile değiştirirse küçük rok adını alır. Bu hamleyi yapabilmeniz için şahın tehdit altında olmaması ya da şah ile kalenin daha önce hareket etmemesi gerekli.
Oyuncu, şahının bulunduğu kare tehdit altında olmadığı halde oyuncunun tek taşı şah ise ve şahının tehdit altında olmayan bir kareye yapabileceği bir hamlesi yoksa oyun berabere biter.
Oyun sırasında taşları avantajlı yere koyarak rakibin hareketini kısıtlamak ve rakibin taşlarını almak yoluyla gücünü azaltmak esastır.
Satranç Nasıl Oynanır?
İki kişi arasında oynanan ve bir strateji oyunu olan Satranç, satranç tahtası denilen 8×8’lik kare bir alan üzerinde 32 (adet) satranç taşı adı verilen taşlar ile oynanır. Satranç taşları satranç tahtasının iki tarafına yerleştirilir. Sondan bir önceki sırada piyon yer alır. Son sırada figürler denilen taşlar yer alır.
*Figürlerin sırası beyaz için soldan sağa, (siyah için ters yönde)Kale,at, fil, vezir, şah, fil, at, ve kaledir. Vezir her iki tarafta oyunculara verilen rengin rengini taşıyan kare üzerindedir.
*Siyah Taşlar (soldan sağa): Kale, at, fil, şah, vezir, fil, at ve kale
*Beyaz Taşlar (soldan sağa):Kale, at, fil, şah, vezir, fil, at ve kale
Satranç tahtasında toplamda 32 adet taş bulunmaktadır. Bu taşların 16’sı beyaz, 16’sı siyah renktir. Oyuncuların her birinin 16 satranç taşı vardır. Oyuncular siyah ve beyaz taşları alırlar. Satranç tahtası her zaman beyaz taşlar ile başlar. Beyaz oynayan oyuncunun sağında açık renk a1 karesi bulunmalıdır.
*Sekiz figür
*Şah
*Subaylar
*Ağır Taşlar: Vezir ve iki kale
*Hafif Taşlar: İki at ve iki fil
*Sekiz Piyon
Satranç tahtasında sağ alttaki kare beyaz olacak şekilde yerleştirilir. Sondan bir önceki sırada piyonlar yer alır. Son sırada ise figürler yer alır.
Satranç Taşları
Şah: Her yöne bir kare gidebilir. Rakip taş tarafından tehdit edilecek kareye şahınızı oynayamazsınız.
Vezir: Her yöndeki boş olan kareye dikey, yatay ve çapraz olmak üzere gidebilir. Sadece başka taşların üzerinden atlamamak şartı ile.
Kale: Oyundaki ikinci kuvvetli taştır. Yatay, dikey olarak istenilen kare kadar ilerleyebilir.
Fil: Beyaz ve siyah karelerde bulunur. Her taş bulunduğu renkteki karelerde çapraz olarak ilerler.
At: Atlar “L” şeklinde ilerler. Bu hareketi ile istediği taşın üzerinden atlayabilir. Başlangıç yeri kalelerin hemen yanındadır. At aynı zamanda ortadaki 4 karede çok fazla güç kazanır.
Piyon: İlk kez piyonu oynayacaksanız iki kare atlayabilirsiniz. Bunun dışında ise tek kare ilerleyebilir. Geri ve yan tarafa hareket edemez. Sadece çaprazda bulunan taşları yiyebilir.