saptama-nedir-saptama-ne-demek

Saptama Nedir? Saptama Ne Demek?

Bu makalemizde Saptama Nedir? Saptama ne demek? Detaylı bir şekilde açıklama yapmaya çalışacağız. Türkçede saptama nedir? Saptama örnekleri ve paragrafta saptama nedir? Sorularını cevaplayacağız.

Saptama Nedir?

Türk Dil Kurumu Türkçe sözlüğüne göre saptamak kelimesi, bir şeyin durumu, niceliği ve niteliği ile ilgili çıkarımda ve değerlendirmede bulunmak anlamına gelmektedir.  Ayrıca Saptama, tespit etmek eylemiyle aynı anlama gelmektedir. Saptama kelimesi özellikle Türkçe dersi sorularında ve özellikle Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin soru kitaplarında sıklıkla karşılaştığı bir kelimedir.  Saptama kelimesi uzun paragraf sorularında öğrencilerin kafasını karıştırmak için gizlenmiştir. Dolayısıyla saptama cümleleri bir şeyi özellik bakımından niteleyen cümlelerdir.

Saptama Örnekleri Nelerdir?

Saptama içeren cümleleri günlük hayatımızda sıklıkla kullanırız. Saptama cümleleri bir şeyin özelliğini, durumunu daha belirgin bir şekilde açıklamak için kullanılır. Saptamayı tespit etmek için, cümle içerisinde kesinlik eminlik içeriyorsa bu cümleye saptama cümlesi denir. Saptama cümlesi bilimsel bir çalışma, istatistiğe ya da araştırmaya dair olabilir. Burada önemli olan beyan edilen saptamanın kesin kanıtlanmış ve eleştiriye kapalı olmasıdır.

*Son yıllarda ahşap yapılarda bir artış görülmektedir.

*Okulda çok üşüdüğüm için bugün başım ağrıyor.

*Bu kitabın son sayfasında yazarın ismi geçmektedir.

Paragrafta Saptama Soruları Nasıl Çözülür?

Paragrafta saptama içeren paragraf soruları? Paragrafta saptama sorusunu çözerken paragrafı çok iyi okuyarak anlamış olmanız gerekli. Bir konu ile ilgili tespit, kanıtlanabilir bilgi veriyorsa bu paragrafta saptama var anlamına gelmektedir. Türkçe sorularında yer alan saptama sorularında öğrenciler kimi zaman zorlanabilmekte. Öğrenciler paragrafta yer alan saptama cümlesini tespit etmek istiyorsa cümleye nasıl sorusunu sormalıdır.

Yine paragrafta yer alan saptama cümlesini bulabileceğiniz diğer yöntem ise cümlede durum, özellik yönünden tespitler varsa bu cümleye saptama cümlesi denilebilir. Sonuç olarak paragrafta saptama cümlesini tespit edebilmek için öncelikle okuyup iyi anlamak gerekli. Eğer durum ve özellik belirtiyorsa saptama cümlesini kolaylıkla bulabilirsiniz.

Paragrafta anlatılanı daha iyi anlamak için sürekli ve düzenli olarak kitap okumak gerekli. Kitap okumak , okuma hızını artırdığı gibi okuduğunu anlayabilme yetisini de geliştirir. Okumayı alışkanlık haline getirenler için yeni kelimeler tanıdık gelir ve ayrımını yapmak bir o kadar da kolay olur.

Bugünkü yazımızda saptama nedir? Saptama örnekleri nelerdir? Paragrafta saptama soruları nasıl çözülür? Sorularını detaylı bir şekilde açıklama yapmaya çalıştık. Konu ile ilgili görüşlerinizi yorum kısmına yapabilirsiniz.