Bilgi

Falez Nedir? Falez Çeşitleri Nelerdir?

Dalgaların aşındırması ile meydana gelen sarp dikliklere Falez adı veriliyor. Falez nedir? Sorusuna basit bir yanıt vermek ve tanımlama yapmak istediğinizde sizler de bu yanıtı ele alabilirsiniz.

Falez Nedir?

Sahile deniz yakın yerler dalgalar ile birlikte aşınıyor ve falez adını verdiğimiz yapılar meydana geliyor. Başka bir deyişle “yüksek kıyılarda dalgaların aşındırmasıyla oluşan coğrafi şekile falez denir.” Yalıyar ise bilinen diğer adı olarak karşımıza çıkıyor ve hatta birçok kaynakta bu isim ile yer aldığını hatırlatmakta fayda var diye düşünüyoruz. Yapılan araştırmalar, dünya üzerindeki kıyıların 4’te 3’ünün falez olduğunu ortaya koyuyor. Ülkemizdeki örneklerini incelemek isterseniz eğer Akdeniz ile birlikte Karadeniz kıyılarına göz atmanız yeterli olacaktır ve bolca falez örneğine rastlayacaksınız.

Karadeniz bu konuda bir adım daha öne çıkıyor ve dik kayalıklar barındıran bölge, falezler ile çevrelenmiş durumda. Şimdi dilerseniz falez çeşitleri nelerdir? Sorusuna da detaylı bir şekilde yanıt verelim…

Falez Çeşitleri

Yalancı Falez: Dalgaların aşındırması ile birlikte dış kısımda şekil almış olan dikliklere yalancı falez adı veriliyor ve ülkemizde de birçok farklı örneği mevcuttur. Tektonik hatlara bağlı olarak oluşan bu yapılar, çarpma ve aşınmanın etkisi ile daha belirgin bir hal alıyor ve görüntüye sahip oluyor.

Ölü Falez: Dalgaların aşındırıcı ve yıpratıcı etkisinden kurtulmuş ve daha uzak bir bölgede oluşumunu tamamlayan falez türüdür. Ve hatta havanın fırtınalı olduğu anlarda yani dalgaların en güçlü olduğu anlarda bile bu yapılara ulaşmak mümkün değildir.

Canlı Falez: dalgaların etkisinden kurtulabilmiş değildir ve dalgaların alttan müdahalesi ile birlikte daha dikkat çekici bir görüntü meydana gelmektedir. Bir çentiği andıran aşındırma ile birlikte ortaya çıkan canlı falezleri ayırt etmek çok daha kolay olacaktır. Yerçekimi etkisinden söz etmek mümkün ve bu etki ile birlikte sürekli olarak şekil değişikliği meydana gelecektir.

Dalan: Herhangi bir aşındırma bölümüne ev sahipliği yapmıyor ve sürekli olarak denizin altına dalan yapılardır.

Çift: Etek kısmında kaymış ya da yuvarlanmış olan tümsek yapıya verilen addır.

Falezli Kıyılarda Erozyon

  • Özellikle yağışlı ve fırtınalı dönemlerde bu bölgelerin çok daha büyük risk taşıdığını belirtmek gerekiyor ve erozyon riski de günden güne artmaktadır.
  • Kıyı platformlarında sık sık tahribat meydana geliyor ve bu aşınma ile birlikte erozyon riski de her geçen gün biraz daha artıyor.
  • Falez üstü yapılaşmalarda büyük kütle hareketlerini görebilmek mümkün ve bu tür yapılarda da kayma durumu çok daha sık meydana gelmektedir.
  • Kayma ve aşınmayı önlemek adına alınabilecek birçok farklı önlem var ve yakın bölgelerde bu çalışmaların yapıldığını da net bir şekilde görebiliyoruz. Falezin topuk kısmına blok yığmak, yıllardır süregelene n etkili ve sağlıklı yöntemlerden bir tanesidir. İstinat duvarları sayesinde geçici bir çözüm üretiliyor ve bunun devamlılığı da sağlanmalıdır.

Falez Tipleri

Tip A: Kıyı platformuna baktığımızda hafif eğinli bir görüntü karşımıza çıkacaktır.

Tip B: Falez ön kısmında yataya yakın bir platformun yer aldığını görebiliyoruz. Bu platform üzerinde plajların gelişmesi de ihtimaller dahilindedir.

Tip C: Dalımlı falezlere, dik falez yapının deniz seviyesi altında ya da yüksek eğimde devam etmesi durumudur.

Dalımlı: Faylanmanın meydana geldiği bölümlerde çok daha sık karşımıza çıkıyor. Herhangi bir şekilde kıyı platformuna ev sahipliği yapmıyor.

Bu yazımızda siz değerli okurlarımıza Falez nedir? Sorusunun yanıtını vermeye çalıştık ve aynı zamanda Falez çeşitleri nelerdir? Sorusuna da cevap bulabileceğiniz bir çalışma ortaya konuldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı