Doktor Nedir? Görevleri Ünvanları Kıdem Sıralaması Rütbeleri

Gözde meslek gruplarından biri olan doktorluk, insan yaşamı için de büyük bir önem arz ediyor. Sağlığımızı onlara emanet ediyor ve sonsuz güven duygusu ile bunu gerçekleştiriyoruz. Bu yazımızda mesleğin kademelerini, doktor kademe sıralaması başlığı altında sizinle de paylaşmak istiyoruz.
Her meslek grubu gibi doktorlukta da ast üst ilişkisi var ve tecrübelerinize bağlı olarak yükselme kaydedebiliyorsunuz. Sağlığımızı emanet ettiğimiz bu kimselerin hangi kademelerde yer alabileceğini de alt başlıklar halinde incelemek istiyoruz. Dilerseniz daha fazla vakit kaybetmeden başlayalım ve sorularınıza da yanıt vermeye çalışalım.
Doktor Kademe Sıralaması
Pratisyen Doktor: doktorluk yapabilmek için tıp bölümünü tercih etmeniz ve başarılı bir şekilde mezun olmanız gerekiyor. Mezun olduktan hemen sonra alacağınız unvan ise pratisyen doktor olarak karşımıza çıkıyor. Yeni mezunlar bu şekilde adlandırılıyor ve doktorluğun ilk basamağı olarak bir tanımlama yapmak da mümkündür.
Uzman Doktor: Pratisyenlik sonrası elde edilecek olan unvandır. Tıp bölümünü başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra TUS adı verilen tıp uzmanlık sınavına girmeniz gerekiyor. Bu sınavdan da kayda değer bir başarı elde ettiğiniz takdirde doktorluk kariyerinize uzman doktor olarak devam etme şansı elde ediyorsunuz. 4-6 yıllık eğitim hayatı sonrası bu unvanı elde edebilir ve kariyerinizde bir basamak daha tırmanabilirsiniz.
Operatör Doktor: tıp fakültesi mezunu olup uzmanlık sınavı sonrası alacağınız eğitim ile birlikte operatör doktor unvanını elde ediyorsunuz. Bir diğer deyişle cerrah hekimlere verilen unvandır. Kariyerinizdeki dönüm noktalarından biri olabilir çünkü bu unvan sonrası yavaş yavaş zirveye doğru çıkıyorsunuz ve artık mesleğinizde hatrı sayılır bir seviyeye ulaşıyorsunuz. Bunun karşılığı ise kesinlikle tecrübedir.
Yardımcı Doçent: Doçent’ten hemen önce gelen eğitim unvanı olarak tanımlamak mümkündür. Doçent olmak için öncelikli olarak yardımcı doçentlik ile başlamanız gerekiyor ve zaten devamında ulaşacağınız nokta da doçentlik olarak karşınıza çıkacaktır.
Doçent: bir öğretim üyesinden bahsedeceğiz ve doktorların büyük bir kısmı da bunu yerine getirmeye devam ediyorlar. Üniversitelerde ve eğitim kurumlarında hali hazırda aktif olarak ders veren ve tecrübelerini paylaşan kimselere doçent adı veriliyor. Hem doktor hem de eğitim personeli olarak çalışma hayatlarınıza devam edebiliyorsunuz ve kariyerinizdeki önemli adımlardan biri olacaktır.
Profesör: Doçentlik sonrası elde edeceğiniz unvanlardan bir tanesidir ve bu unvana sahip olmak için bir tez hazırlamanız ve bu tezin de kabul edilmesi gerekiyor. Başarılı bir tez çalışması ile sizler de Profesör olabilirsiniz ancak tez çalışmanız kabul edilmediği takdirde defalarca denemeniz gerekebilir.
Ordinaryus: 1960 yılına kadar bu unvan kullanılıyordu ve bilim adamlarının kullandığı unvanlardan bir tanesi isi ancak günümüzde kullanılmadığını belirtmek gerekiyor. En az 5 yıl olmak koşulu ile üniversitelerde eğitim vermek durumundasınız ve bunun yanı sıra yaptığınız çalışmalar doğrultusunda adınızı duyurmalı ve ses getirmelisiniz. Seçkin isimler bu unvana sahip olabiliyor ve ülkemiz için de büyük bir önem arz ettiklerini belirtmekte fayda var diye düşünüyoruz.
5 yıl boyunca profesör olarak ders vermek elbette tek başına yeterli değil ve bunun yanında kayda değer çalışmalarınızın da olması gerekiyor. An itibarıyla Doktorluk mesleğinin zirvesi olduğunu da hatırlatmak isteriz.
Doktor kademe sıralaması bu şekildedir ve elde edeceğiniz başarılar neticesinde unvanlar ile birlikte maaş konusunda da tatmin edici bir seviyeye ulaşıyorsunuz. Doktorlar bizim için olduğu gibi ülkemizin tanıtımı için de bir hayli önemlidir. Bu konuda gerçekten önemli bir seviyedeyiz ve bu şekilde devam etmesini de umut ediyoruz.
doktorlar artık eskisi kadar saygı görmüyor çok yazık sen 6 sene oku ama kime okuyorsun ki
Hastalanınca seni si.im tedavi eder ilerde
Niye acaba. Doktorlarda islerini iyi yapsin. Kendini gelistirsin, hastalara ukala davranmasin, fazla ucmasin, baskalarini hor görmesin. Okumaklan adam olunmuyor. 6 sene okumaklanda bitmiyor, asil ondan sonra basliyor.
Senin para için okuduğun belli. İlim İlim Bilmektir İlim Kendini bilmektir Sen Kendini Bilmezsen Bu Nice Okumaktır. EGOLU DAN DR OLMAZ.
O zaman doktor olduklarını unutmadan, kendilerini ilaç firmalarına pazarlamadan, karşıdaki hastaların insan olduklarını unutmadan hareket etsinler. Kendilerini iki kuruşa satmasınlar ve şifanin yalnız Allah tan olduğunu bilip kendilerinin bi aracı olduğunu idrak ederek bu mesleği yapsınlar.
Çok doğru
Boş yapma
Allah kolaylik versin cok dusunme sen bence(;
Çok güzel anlatmışsınız ağzınıza sağlık
6 sene oku kime okuyorsun? Öle bi kelime kullanacaksan zaten senden doktor olmaz olsada hastan extra psikologla görüşmesi lazım. Doktor candır görevini layiki ile yapan bütün doktorlara teşekkürlerimizi sevgimizi ilgimizi hiçbir zaman eksik etmiyoruz. Doktor olmak bir anne bir baba gibi ilgi alaka isteyen kutsal bir meslektir… Öle bağırıp çağıran insanları aşşagılayan hastaya hayvan muamelesi yapanlara gereği yapılması gereklidir.
Çok güzel bende büyünce ordinaryus profosor doktor okucam
ORDİNARYUS OLARAK OKUYCAM BEN
Bir tek ordinaryüs tanırım o da Lefter
İlim öğrenmenin zahmetini bilmediğiniz ve cehaletiniz öyle bariz ki anlatamam.Doktor olmasam da her adil insan için yüzkarasıdır sözleriniz, içler acısı. O zaman sen doktor ol da iyi bir örnek göster bize. Sizin kime ne faydanız var acaba çok merak ediyorum.Böyle üsten üsten sözler.İnsan önce kendini bilecek.
6 sene okuyormus ama saygi yokmus 🙂 ruh hastasinin bakis acisina bak sen hele
Çok güzel sıralamışlar
Doktorluk guzel
Doktor insanın kendisidir.
Aynen kardeşim.
Benimde hayatta en saygı duyduğum meslek, önce öğretmen lik sonrada tıp doktoru. Bunlar layıkıyla görevlerini ifsa etseler onların önünde saygıyla önümüzü ilikleriz…
Onlar candır…
Doktur dokturdur o kadarrrrr….