Ankastre Ocak Ölçüleri Nedir?

Ankastre Ocak Ölçüleri nedir? Gelişen teknoloji beraberinde yükselen bir değeri de karşımıza çıkardı. Dilimize Fransızcadan dahil olan Ankastre kelimesi Fransızcada “Encastre” olacak yazılmaktadır. Ankastre, bir oyuğa veya yuvaya yerleştirilmiş anlamına gelmektedir.
Tanımından da anlaşılacağı gibi gömme bir yapıyı ifade eden bu ürün, bütünleşmiş her ürün için kullanılabilir. Mutfakta kullanılan ürünler için kullanılan ankastre ifadesi için mutfak ile bütünleşen ürünlerden söz edilmesi gerekir. Bunların başında gelen aspiratörler, davlumbazlar ve fırınlar içerisinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise ankastre ocak ölçüleri olabilir.
Mutfak tezgahında açılan bir oyuğa yerleştirilen ocak, mutfak ile bütünleşmektedir. Gün geçtikçe bu ürünlere artan ilgi ile birlikte bu ilgiye bağlı olarak teknolojik adımlar da atılmakta. İlerleyen teknoloji sayesinde gelecek yıllarda bu tarz ürünlerin mutfaklarda en çok tercih edilen ürün olmaya başlaması öngörülebilir.
Zamanla ankastre ürünlerinin daha da yayılması ile günümüzde hali hazırda kullandığımız aspiratörler ve diğer ankastre eşyalar evlerde sabit bir hal alacaktır. Durumun böyle olmasından dolayı da evlerin kiraya verilmesi durumunda ev, bu eşyalar ile birlikte kiraya verilmektedir. Bir diğer yandan ise ev kiralamak isteyenler için de ankastre ürünler tercih konusu olabiliyor. Çünkü bu ürünlerin yer aldığı evler kiralandığında kiracılar yeniden ürünlere para harcamak zorunda kalmıyor.
Ankastre Ocak Yeri Kesim Ölçüsü
Ankastre ocak ölçüleri milimetre cinsidir. Mutfak dolabı yaptırma sürecinde ankastre ocakların ölçüleri standart alınıp, dolaplarda ve tezgahta buna göre bölmeler açılır. Ocakların çizimi ise teknik çizim olup, minimum mesafe ocak kesitinden duvara kadar olan kesin içerisindeki gaz bağlantısının pozisyonu olarak hesaplanır. Alta monte edilen fırınla standart ölçüler değişebilir.
Standart ankastre ocak ölçüleri: 490X560 mm
Mutfak dolapları ve tezgahlarında bu standart ölçünün dışına çıkılması durumunda, yeni alınan ankastre ürünlerinin tam olarak yerleştirilmesi mümkün olmayacağı gibi kullanışlı da olmayacaktır. Daha sonrasında bu tarz bir problem ile karşılaşmamak için alınan ankastre ürünlerinize göre mutfak dolabı yaptırmak veya bu süreç içerisinde mutfak dolabı ile tezgahta fazladan pay bıraktırmak daha doğru olacaktır.
Ankastre ocak sistemlerinde ocak ile fırın ayrı olacağından dolaplarda bu oyuklar farklı yerlere açılabilmektedir. Bu bir dezavantaj olarak görülmeyeceği gibi ev sahipleri açısından daha iyi bir avantaj olarak karşılanıp, mutfaklarda alandan daha çok tasarruf edebilmelerini sağlamaktadır. Piyasada birçok ankastre ürün bulunduğundan kendi mutfağınız için en doğru olanı seçmeniz gerekmektedir.
Ankastre Ocak Ne Demektir?
Yemek pişirmek için kullanılan eşyalar yüzyıllardır değişmekte. Bu alanda yapılan icatlar günlük kullanıma girene kadar uzun zaman geçirmiş, elektrikli aletlerin üretilmesi ile birlikte yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu gelişim ile birlikte 1802 yılında İngiliz George Bodley, ilk dökme demir mutfak ocağının patentini almıştır. Aynı yıl Frederick Albert Wİnsor, gazla çalışan ilk mutfak ocağını ortaya çıkarttı. Yemeğin gaz ile de pişebileceğini kanıtlayan bu icadın yarattığı duman ve ortaya çıkarttığı patlamak nedeniyle kullanılabilir hale gelememiştir.
Ocakların kullanılabilir hale gelmesi Edison’un icadından sonra 1892’de ancak gerçekleşebilmiştir. Elektriğin icadı ile birlikte R.E. Crompton ve J.H. Dowsing ilk elektrikli ocağı yaptı. Elektrikli ocağın ısı ayarlamasındaki problemler ve fiyat açısından yüksek olması nedeniyle ise yaygınlaşması 1920’li yılları buluyor. Bu sürecin beraberinde Türkiye, 1960’lı yıllarda bakkallarda satılan ve gazla çalışan, tıkandıkça iğneyle ucu açılan gaz ocakları kullanmaktaydı. Elektriğin gelmesi ile birlikte bir süre daha bu kullanıma devam edilmiştir.
Elektrikli çalışan ocakların beraberinde gelen ızgara fırınlar ile gelişim süreci hızlanmaya başlamıştır. Mutfaklarda ankastre ocak ölçüleri gibi tanım daha yer almamışken, elektrikli ocaklar için yer açılmaya başlanmıştı.